Американската вселенската агенција NASA објави видео за ротацијата на астероидот Bennu, кој се смета за потенцијално опасен за Земјата. Целосната ротација на Bennu беше направена со помош на уредот OSIRIS-REx, дизајниран да дава примероци од земјата за присуството на астероиди. Уредот прелетал повеќе од две милијарди милји за само две години.

Според NASA, OSIRIS-REx ќе го проучува астероидот околу една година, а потоа вселенската сонда ќе земе примероци од Bennu. Враќањето на уредот на Земјата е закажано за септември 2023 година.


Космичкото тело со големина од 500 метри беше откриено од научниците од Технолошкиот институт во Масачусетс. Според пресметките на астрономите, астероидот ќе се приближи кон нашата планета во 2182 година. Од 2013 година, Bennu е ставен на листата на главни потенцијално опасни објект за Земјата.