Самба школа „Mangueira“ ја освои 20-тата титула во својата историја и е голем победник на годинешниот карневал во Рио де Жанеиро.

За време на поворката, танчерите му оддадоа почит на црниот бразилски активист за човекови права, Мариле Франко, кој беше убиен пред една година. Победата на „Mangueira“  меѓу  14-те училишта за Самба кои стигнаа до финалето предизвикаа голема радост во градот.

За време на нивните спектакуларни перформанси, танчерите им оддадоа почит на црните херои кои не се вклучени во учебниците за бразилски јазик. Последен пат „Mangueira“ која е основана во 1976 година беше во 2016 година.