Instagram уште еднаш се обидува да се бори против насилниците. 

Компанијата објави две нови функции за спречување на малтретирањето: предупредување кога ги објавувате негативните коментари и способноста да “ограничи” одредени луѓе од јавно коментирање на вашите мислења. 

Instagram претходно објави дека работи на нови ознаки за предупредување. Истите не ги спречуваат луѓето да остават негативни коментари, но тоа ќе го поттикне кодот да “размисли” што велат пред објавувањето. Потоа следува прашање од типот: “Дали сте сигурни дека сакате да го објавите ова?”

Новата 'ограничи' функција на Instagram блокира насилници без нивно познавање

Овие известувања се појавуваат во апликацијата почнувајќи од минатата недела. Шефот на Instagram, Адам Мосери, на својот блог напиша дека некои рани тестови на функцијата имаат позитивни резултати.