Huawei им наредил на своите вработени да ги прекинат сите технички состаноци со граѓани на САД. Во исто време, компанијата им се заблагодари на сите свои вработени со американски пасоши кои работеат во седиштето во Шенжен и ги врати назад во САД.

Главниот директор за стратешки развој Данг Веншун вели дека репатријацијата на американските службеници во научно-истражувачкиот центар се случила уште пред две недели при лансирањето на компанијата на „црната листа“ на САД.