Специјалисти на Европската вселенска агенција (ЕСА) објавија нова зачудувачка слика на Марс. Се состои од мали детални слики на Црвената планета поврзани заедно.

Познато е дека сликите се направени за време на неодамнешната мисија на орбиталата сонда „Марс Експрес“. Вселенското летало има стерео камера со висока резолуција.

Резолуцијата во центарот е околу еден километар на пиксел. Фотографијата се покажа како нестандардна, но многу детална. На пример, на врвот можете да ја видите северната поларна капа на Марс, опкружена со светли облаци.

Скоро во центарот на сликата се двата најголеми региони на Марс – Арабија Тера и Тера Сабаеа. Може да се забележат и висорамнините на Црвената планета.

Светлиот простор во долниот десен дел е Hellas Planitia: низинска рамнина во рамки на Hellas, која се смета за еден од најголемите влијанија кратери во Сончевиот систем.