Корејската компанија Samsung започна со интензивни промоции на својата најнова телевизиска линија QLED која опфаќа повеќе од 20 модели, вклучувајќи варијанти со супер-големи екрани. Моделите со 8K и 4K резолуција имаат екрани кои се движат во дијагонала од 43 до 98 инчи.

Комерцијалните хитови на Samsung за оваа година ќе бидат QLED телевизорите со резолуција 8K и поддршка HDR10+. На купувачите им се нудат четири верзии со 65, 75, 82 и 98 инчи. Во споредба со минатогодишните QLED панели, Samsung не само што го зголеми бројот на пиксели на повеќе од 33 милиони, туку и ја спроведе технологијата Ultra Viewing Angle, која обезбедува поширок агол на гледање и јасна слика со длабок пренос на црни тонови од кој било агол во собата каде е поставен уредот.

Samsung

QLED моделите со 8K резолуција поддржуваат HDMI 2.1 (8K 60P) трансфер на податоци, благодарение на новиот процесор, кој користи специјален алгоритам. Новите 4K модели, исто така, наследија процесор кој е применет во 8K технологијата, кој со помош на вештачка интелигенција оптимизира содржина со ниска резолуција со пресоздавање на текстури, намалување на шумот и враќање на границите на објектот. Покрај тоа, чипот го анализира звукот на секоја сцена и условите во просторијата каде што се наоѓа телевизорот. Во филмовите, гласовите стануваат појасни и поизразени, како и во спортски програми и динамични сцени, каде има заднински звуци и музика.

Samsung

Samsung постојано работи со онлајн кино-панели, претходно инсталирани на телевизорите. Ова помага да се зголеми базата на филмови во 4K. Следејќи го овој тренд, паметните телевизори од брендот беа меѓу првите во светот кои ја добија новата iTunes апликација за филмови, која има најголем избор на HDR филмови во 4K. Samsung, исто така, воведе поддршка за Apple AirPlay 2.

Samsung

Исто така, беше презентиран и џиновскиот 146-инчен модуларен телевизор “The Wall” базиран на MicroLED технологијата.