Голем меѓународен настан треба да биде начин за брз успех. Во секој поглед: комерцијален, туристички, маркетиншки, локално политички…Сепак, реалноста не изгледа толку розова. Според аналитичарите, единствените игри што донеле мерлив профит биле оние во 1984 во Лос Анџелес. Денеска се прашуваме, што остана од оние последните ЗОИ во Пјонгчанг?

Зимските игри во Јужна Кореја во 2018 година донесоа не само спортски емоции. Домаќините подготвија објекти и олимписко село на две локации во провинцијата Гангвон: планината Пјончанг и блискиот град Гангненг. Политичката важност на Олимписките игри 2018-тата е присутна и дене, иако денеска таму нема трага од Олимпискиот стадион, кој беше демонтиран и претворен во нов станбен комплекс.

Десетгодишните дрвја кои беа расадени за да се создаде патека за алпски дисциплини, требаше да се вратат на местото, но во меѓувреме тие се исушија. Уделот од 90 милиони долари остана празен, а ниеден скијач не се појавил на оваа патека веќе една година. Жителите се лути на ИОК, која ја опустоши природата, а сега, исто така, сака да ја отстрани инфраструктурата чекор по чекор. Тие тврдат дека во оваа ситуација тие ќе останат без олимписката епизода во нивните животи и без пари.

Иднината на објектите во Гангненг наскоро ќе биде решена од експерти од неколку министерства. Не е познато дали локалниот хокеј тим ќе биде финансиски доволно моќен за да го задржи барем олимпиското лизгалиште. Железничката станица со голема брзина наречена KTX, исто така, е мета на критики. Од една страна, таа значително го скрати патувањето од Сеул, од 6 на само 2 часа, но возовите не застануваат во градот во текот на ноќта, туку само преку ден.  Од се ова, само агентите за недвижности се задоволни, бидејќи олимпиското село беше предадено за потребите на жителите, а цените се зголемија за 20 до 30 проценти.