Кинеската национална вселенска агенција (CNSA) ја објави својата намера до 2030 година за да ги истражи јужните и северните столбови на Месечината. За време на Светската конференција за пишана наука одржана во Пекинг, Ли Гуопинг, директор на Одделот за системско инженерство на CNSA, рече дека во четвртата фаза од студијата за површината на Месечината, тие планираат да спроведат четири мисии.

Според Гуопинг, четвртата фаза од програмата ќе го вклучи испраќањето на Chiang-4 до крајната страна од сателитот на Земјата и тоа кон крајот на оваа 2018 година. Кинезите очекуваат прво меко слетување на темната страна на Месечината. Другите три мисии од четвртата фаза вклучуваат враќање на лунарни примероци на Земјата и слетување на јужните и северните столбови на Месечината.

Студијата на Јужниот Пол на Месечината е насочена кон проучување на возраста на лунарната почва и составот на изотопите на водород, јаглерод, хелиум и кислород. Мисијата на Северниот Пол е да утврди дали има мраз на оваа страна на природниот сателит на Земјата.

извор: 4pda.ru