Група научници од Јапонија открија дека витката форма на Јапонците се должи само на редовното конзумирање на ориз. Експертите ја анализирале дневната исхрана на луѓе во 136 земји и воспоставија шема: колку повеќе се јадат јадења од ориз, толку е помал проблемот со дебелината во одредената земја.

Објаснувањето вели дека исхраната и хранливата вредност на оризот: дури и мал дел засладен, нема да предизвика проблем со прејадување.

Според медицинските експерти од Јапонија, стапката на прекумерна телесна тежина е помала, онаму каде што луѓето јаделе околу 150 грама ориз дневно. Бангладеш е „највитката“ земја, каде во просек се јадат 473 грама ориз дневно. Во САД, проблемот со дебелината е многу акутен, а Американците јадат само по 19 грама ориз.