Швајцарското планинско село Монти Скиага, кое се наоѓа во провинцијата Тичино, нуди стари куќи со симболични цени од 1 франк.

За да поседувате една од напуштените куќи кои се продаваат, купувачот мора целосно да ги реновира. Сите згради имаат пристап до вода или водовод, што ќе ги намали трошоците на купувачот.

Селото има неверојатен поглед на езерото Лаго Маџоре на неколку метри од италијанската граница, а нејзините жители ќе бидат на кратко растојание од езерото Комо и Милано.

Властите се надеваат дека ќе го оживеат селото и ќе ги вратат луѓето повторно да живеат таму. Ваквите шеми за живеење во напуштени села исто така постојат и во другите делови на Европа.

Неодамна, малиот грчки остров Антикиртира, кој се наоѓа меѓу Крит и Киртира, објави дека нуди 450 евра, бесплатни домови и храна за млади семејства. Локалниот совет на островот сака да го зголеми своето население од 24 на 300.