34-годишниот Елиот Кипчоге стана првиот атлетичар кој успеа да го истрча маратонот за помалку од 2 часа. Кенискиот тркач успеа да заврши точно 20 секунди пред границата од 2 часа и 42,2 километари ги истрча со време од 1:59:40 часа.

Трката „Инеос 1:59 предизвик“ беше организирана во австриската престолнина Виена. Импресивното достигнување на Кипчоге не би се сметало како светски рекорд на маратон, бидејќи не се одржуваше во форма на трка и атлетичарот беше придружуван од наизменични тимови на пејсмејкери за одржување на темпото.

Сепак, кенискиот олимписки шампион го држи рекордот за најбрза маратонска трка во Берлин во 2018 година со резултат од 2:01:39. Трката во Виена беше неговиот втор обид да падне под бариерата од два часа – неговата прва можност беше во Монца во 2017 година кога не успеа за само 25 секунди.