Експертите на NASA потврдија дека сондата New Horizons полетала кон Ultima Thule, најоддалечениот познат астероид во Сончевиот систем. Астероидот се наоѓа во појасот Кујпер – свет на мразот на периферијата на нашиот сончев систем. Сега сондата лета кон астероидот.

Ultima Thule се наоѓа во близина на орбитата на Плутон, а неговата големина е од 25 до 45 км. Астрономите прво го откриле користејќи го орбиталниот телескоп Хабл. Вселенското тело е или ненормално издолжена сфероида, или споен пар астероиди, или облак од прашина.

Сондата New Horizons се наоѓа на растојание од 129 милиони километри од Ultima Tule и 6,3 милијарди километри од Земјата. Се очекува дека New Horizons ќе дојде најблиску до астероидот на 1 јануари, кога ќе биде на само 3,5 илјади километри меѓу вселенското тело.

Научниците се надеваат дека уредот ќе може да добие информации за астероидот: на пример, зошто интензитетот на сјајот на космичкото тело не се менува како што ротира.