Факт е дека паметните телефони го одвлекуваат вниманието на човекот и го поврзуваат со она што се случува на екранот. Типично, информациите што се конзумираат на екранот не се важни – без разлика дали станува збор за вести, социјални мрежи или гледање фотографии и видеа. Многу луѓе го користат паметен телефон додека јадат, и во тоа лежи проблемот.

Една студија покажува дека луѓето кои додека јадат го користат својот паметен телефон консумираат многу повеќе калории од другите. Во просек, разликата е до 535 калории, што е приближно колку и еден оброк во ресторан за брза храна.