Британските биохемичари кои го проучуваат влијанието на сексуалниот живот врз здравјето откриле дека брзиот секс не му користи на нашето здравје.

Сексот станува корисен по 30 минути сексуална практика кога хормоните се појавуваат за да ги неутрализираат слободните радикали кои предизвикуваат разни болести. Секој човек има слободни радикали кои ги проголтуваат молекулите на кислородот и предизвикуваат процеси кои предизвикуваат болести во човечкото тело. За време на сексот, се создаваат хормони кои ги уништуваат слободните радикали.

Научниците открија дека потребната количина на корисни хормони се формираат во телото само по 30-40-минутен секс. Само во овој случај уништувањето на штетните радикали е можно, а сексот навистина има корист и делува благотворно за здравјето. Сексот кој трае помалку од половина час, е во најдобар случај безполезен.