До крајот на векот некои области на светот ќе се соочат со бројни климатски катастрофи кои ќе се случуваат во исто време. Од горештини до пожари, преку земјотреси и поплави. Тоа го покажа новото истражување на експертите од Хавајскиот Универзитет. Понекогаш овие катастрофи може да бидат и по шест во исто време.

„Човештвото ќе се соочи со комбинирани катастрофални последици на неколку климатски ризици кои комуницираат меѓу себе”, вели еден од авторите на студијата Ерик Френклин.

„Тие се случуваат и сега и работите ќе продолжат да се влошуваат“, предупредува експертот.

Емисиите на стакленички гасови во коренот на климатските промени веќе се одговорни за покачување на температурата на планетата. Во посувите области ова може да доведе до епски суши, па дури и катастрофални пожари. Во повлажните подрачја, дождовите и поплавите се множат како супериорни форми.

Студијата предупредува и на ризикот од “каскадно” беснеење на природни катастрофи.

Минатата година во Флорида имаше голема суша, рекордно високи температури, стотина пожари и ураган Мичел, што е само еден дел од овие каскадни катастрофи.