Праисториската шума, која била потопена под вода и песок пред повеќе од 4500 години, беше откриена по неодамнешната бура што го погоди Велс.

Стотици дрвја во Бортската шума се протегале на две до три милји долж брегот помеѓу Ynys-las и Borth во Велс, пред да бидат потопени под слоеви на тресет, песок и морска вода.

Шумата беше поврзана со митот од 17 век за потонатата цивилизација позната како “Cantre’r Gwaelod”. Локалната легенда вели дека областа некогаш била плодна земја и населено место заштитено со брани.