Само неколку ден откако Американското федерално биро (FBI) објави декласифицирани податоци за можното бегство на Хитлер и лажирањето на неговата смрт, деновиве се огласи и Британската тајна служба MI-6, која ги обелодени документите според кои Адолф Хитлер го преживеал крајот на војната и избегал во Јужна Америка. Фирерот најверојатно избегал преку непознат тунел под неговиот бункер во Берлин.

Според научникот Лени Депол, кој ги проучувал декласифицираните документи, од Хитлеровото засолниште имало неколку начини да се побегне, а никој не знаел за постоењето на еден од нив. Петтиот таен пролог, до последен момент, бил “бекап опција”, па затоа податоците за него се чувале во строга тајност.

Според Депол, информациите што се појавија се навистина шокантни, бидејќи многу години никој не знаел за овие факти. Според него, бегството низ скриениот подземен премин има голема веројатност да се случило, но не на денот кога е пријавено неговото наводно самоубиство.

Тој се потпира на уште една декласифицирана датотека која кажува дека Адолф Хитлер ја напуштил Германија со авион еден ден пред наводното самоубиство. Капетанот на Luftwaffe, Питер Баумгарт, кој бил на чело на летот, се заколна за ова тврдење.