Меѓународна група на научници пронајде посебна област во коските на живите организми што им овозможува да произведат теоретски бесконечно нови клетки за растење, иако претходно се сметаше дека нивните акции се ограничени. Овие податоци можат да бидат основа за нови методи за лекување на нарушувањата во растот кај децата.

„Меѓународната група на научници предводена од член на персоналот на Универзитетот Сеченовски (Русија) и Институтот Каролинска (Шведска) покажаа дека механизмите кои го обезбедуваат и регулираат скелетниот раст не одговараат на постоечките научни знаења. Авторите најдоа посебна област во растечкитете клетки, т.н. матична ниша, која дозволува теоретски да се произведуваат нови клетки без ограничувања во однос на староста на организмот“, се вели во соопштението испратено до научните магазини.