Низ историјата имало многу војни и востанија. Имало и бројни жртви. Но неколку настани остануваат запишани во историјата како најсмртоносни за човештвото.

 

Трансатлантска трговија со робови. Проценетата бројка на загинати – 15 милиони.

Транспортот на робовите низ Атлантикот започнал во средината на 16-тиот век, и својот врв го достигнал во 17-тиот век, за полека и постепено да исчезнува кон 19 век. Главната движечка сила зад трговијата со робови беше желбата на европските колонијалисти да се населат во Новиот свет. За да ја задоволат потребата за работна сила, користеле работна сила. Тешко е прецизно да се процени бројот на жртвите, но се смета дека од десет робови натоварени на брод најмалку четворица не преживеале до крајот на патувањето.

 

Падот на династијата Јуан и доаѓањето на династијата Минг. Проценетата бројка на загинати – 30 милиони.

Јуанската династија е основана во 1260 година од страна на внукот на Џингис Кан, Кубилаи. Сепак, нејзиното владеење било едно од најкратките во историјата на Кина, завршувајќи во 1368 година. Падот на династијата Јуан бил обележан со крвав хаос, политичка борба, глад и очај кај населението, по што династијата Минг дошла на власт, а чие владеење се смета за ера на стабилност и просперитет.

 

Бунт на Лушан. Проценетата бројка на загинати – 36 милиони.

Половина милениум пред основањето на династијата Јуан, династијата Танг владела во Кина. Во 755 година, командантот Лушан го предводел востанието со цел да ја урне актуелната власт и да се прогласи за цар. Во 763 година бунтот бил целосно згаснат. Античките војни отсекогаш биле крвави, па и бунтот на Лушан не е исклучок.

 

Востанието на Тајпин. Проценетата бројка на загинати – 40 милиони.

Во 1850 година, на власт во Кина беше династијата Цин. Овој период беше обележан со финансиски и природни катастрофи, а да не ги спомнуваме опиумските војни. Востанието предводено од Тајпин беше уништено по 14 години, а загубите во човечки животи огромни.

 

Големата кинеска глад. Проценетата бројка на загинати – 43 милиони.

Периодот од 1958 до 1961 година е познат како години на гладта во Кина. Наспроти позадината на поплавите и слабите приноси во земјоделството, обидите на владата брзо да ја претвори земјата од аграрна во индустриска, се покажа како катастрофа. Во кинеската историја, овој период скромно се нарекува “Три години природни катастрофи”. Децении подоцна, кинеската економија навистина стана најразвиена во светот, но цената која беше платена беше огромна.

 

Монголската инвазија. Проценетата бројка на загинати – 60 милиони.

Ако може да се каже за некој дека неговите раце се обоени со крв, тогаш ова е Џингис Кан. Под негово водство, монголската империја достигнала невидени размери, окупирајќи 16 отсто од целата планета. Монголските орди доминирале во Азија речиси 200 години, убивајќи ги своите ривали со неверојатна суровост. Ако продолжеле да се движат кон запад во Европа, билансот на жртвите би бил многу поголем.

 

Прва светска војна. Проценетата бројка на загинати – 65 милиони.

Иако некои претходни војни може да се споредат во обем со Првата светска војна, таа се покажа како вистинска глобална војна.

 

Втората светска војна. Проценетата бројка на загинати – 72 милиони.

По краткиот мирен период, од 1939 година, општата војна повторно избувна. Светот беше поделен на два табора – антихитлеровска коалиција и земјите на Оската. За време на пауза меѓу светските војни, секоја од земјите велесили се обиде да создаде најефикасни машини за убивање, а потоа да ги примени

.

Европска колонизација на Америка. Проценетата бројка на загинати – 72 милиони.

Кога Кристофер Колумбо, Џон Кабот и други истражувачи открија уште еден континент во 15 век, се чинело дека е почетокот на една нова ера. Но, имаше мал проблем – рајот веќе беше населен. Во следните векови, земјаните од морето донесоа многу смртни случаи на континентите, кои сега ги нарекуваме Северна и Јужна Америка. Виновникот не е само оружјето, туку и болести за кои локалното население немало имунитет.