Во Гран Канарија има плажа што изгледа како пустината Сахара, благодарение на своите фасцинирачки песочни дини. Популарната туристичка дестинација, Маспаломас се наоѓа во јужниот дел на островот Гран Канарија , еден од најголемите и најнаселени од Канарските Острови. Секоја година ова место е под опсада од страна на туристите не само за своите плажи, туку и поради тоа што е можно да се доживее вистински одмор во контакт со природата.

Маспаломас е всушност град кој има одличен урбан развој , толку многу што денес е понаселен од главниот град Лас Палмас. Но, тоа не е сè: оваа област е дом на некои од најубавите и најпосетените плажи на островот, тематски парк и природен резерват.

Меѓу главните атракции се секако дините на Маспаломас. Се наоѓаат во долниот дел на островот, граничат со границата и овие дини претставуваат вистинска пустина, која многу наликува на онаа на Сахара. Целиот природен резерват е широк околу 25 km² и нуди уникатен поглед на светот. Од дините е можно да се набљудува океанот, кој се отвора само неколку чекори подалеку.