Стареењето започнува со моментот кога практично престануваме со физичката активност. Како по правило, ова се случува веќе под четириесетата година, но, во некои случаи, стареењето може да започне и на 25 години, тврди науката.

Еден од првите знаци на стареење е намалување на производството на миелин, кој ги штити нервните клетки. Потоа, болестите поврзани со возраста започнуваат да се развиваат. Сето ова влијае на благосостојбата на телото и лицето.

Формално, едно лице може да го почувствува доаѓањето на староста со првите знаци и болки во зглобовите и постојаниот замор. Ова обично се случува на возраст од 39 години. Сепак, има моменти кога првите знаци на „подготвеност за пензија“ се појавуваат и на 25-годишна возраст.

Покрај природните причини, во голема мерка човечките навики влијаат на стареењето на организмот. Нездравиот животен стил и ниската физичка активност предизвикуваат неповратни процеси кон стареење.