Во наредните шест години Кина планира во орбитата околу Земјата да лансира неколку сончеви централи, а до средината на векот да изгради ваква станица од еден гигават. Изградбата на експерименталната инсталација веќе започна. Се очекува меѓу 2021 и 2025 ќе бидат распоредени неколку мали и средни електрани за тестирање на технологијата.

Уште во 2030 година, Кина ќе продолжи со изградба на мегаватна орбитална соларна централа, а до 2050 година, првата централа со гигават. Станиците ќе бидат лоцирани во орбитата околу Земјата на височина од 36.000 км. Отсуството на атмосферата и начинот на стартување на станиците ќе овозможи континуирано производство на енергија, со поголема ефикасност од станиците на Земјата.

Преносот на енергијата на Земјата ќе се одвива со помош на ласери или со користење на микробранова радијација. Во моментов нема конкретни податоци за ефикасноста на системот, но со оглед на високата цена на вселенските проекти, заштедите ќе бидат реални.