Експертите велат дека калиумот има состојба да ги намалува негативните ефекти на солта врз телото, а со тоа активно да помага во намалувањето на притисокот, па затоа луѓето кои страдаат од хипертензија треба во својата исхрана да вклучат храна богата со овој елемент.

Лекарите објаснуваат дека солта го зголемува количеството на натриум во крвта, што, пак, ја намалува способноста на бубрезите да ја извадат водата. Калиумот може да го врати нарушениот баланс, да им помогне на бубрезите ефикасно да работат и со тоа да го намалат крвниот притисок.

Докторите ги советуваат луѓето кои страдаат од висок крвен притисок да вклучат во својата исхрана слатки компири, банани, сос од домати, сок од портокал и туна. Сепак, научниците нагласуваат дека прекумерното полнење на телото со калиум е исто така штетно, па затоа треба да се има некаква мерка.