Утрото на 30 април 1943 година, покрај југозападниот брег на Шпанија, еден локален рибар најде безживотно тело кое лебдеше во водата. Мртвиот човек, кој се чинеше дека е војник со црна чанта окована на половината, брзо беше донесен на брегот и предаден на властите. Подоцна, се испостави дека документите пронајдени во случајот Аташе откриваат тајни планови за големата инвазија на сојузничките сили на Грција и Сардинија. Информацијата подоцна се најде и на масата на германскиот лидер Адолф Хитлер, кој реши решително да реагира. Сепак, имаше еден проблем: тајната инвазија беше лажна.

Операција „Mincemeat“, која беше дел од многу поголема дезинформациона кампања наречена Операција „Barclay“, беше дизајнирана да ги доведе во заблуда Германците за намерите на нападот на сојузниците на Сицилија. Оваа акција беше едно од најбизарните поглавја од Втората светска војна во која свое учество имаше и креаторот на легендарниот филмски херој, Џејмс Бонд.

Пред да се добие признание како автор на популарните романи за Џејмс Бонд , командантот Јан Флеминг работел во британското разузнавање. Како помошник на адмиралот Џон Годфри (кој е инаку скица за шефот на Бонд во романите на Флеминг), Флеминг помогнал да се опише извештајот познат како “Trout Memo”, во кој Флеминг ја споредува воената измама со мува за риболов.

Флеминг во подготвениот извештај го опишал користењето на непознат труп од мртовечница, облечен да личи на офицер на пат за доставување на чувствителни документи, како одличен „мамец“ за нацистите. Фантомскиот „поштар“ потоа требало да се исфрли во близина на крајбрежјето и на крајот да го најде својот пат во непријателски раце. Флеминг исто така придонесол за други клучни операции, вклучувајќи го и „Денот Д“, а сите овие случки се користени и во неговите најпродаваните книги, подоцна и филмови.