Експертите во Националниот центар за климатизација во Австралија заклучија дека поради климатските промени, цивилизацијата би можела да почне да изумира до 2050 година. Како што е наведено во објавениот извештај, глобалното затоплување предизвикано од човековата активност е најсериозна закана за животот по нуклеарна војна.

Според научниците, ако човештвото не ја напушти потрагата по алтернативни извори на енергија, до 2030 година, емисиите на јаглероден диоксид може да достигнат максимални вредности. Според ова сценарио, до 2050 година, просечната температура ќе се зголеми за три степени, што ќе доведе до зголемено уништување на ледената покривка, сериозна суша и смрт на дрвјата во дождовните шуми на Амазонија.

Поплавите и шумските пожари ќе бидат секојдневие, а целиот еко-систем ќе почне да изумира. Речиси една третина од Земјата ќе се претвори во пустина.

Како резултат на тоа, климатските промени ќе предизвикаат вооружени конфликти за ресурсите. Сето ова ќе доведе до “тотален хаос” и “смрт на човечката цивилизација”.

Експертите на Светската метеоролошка организација претходно рекоа дека деценијата од 2014 до 2023 година ќе биде најтоплата во последните 150 години.