Руски инженери подготвуваат модифицирана верзија на вселенското летало Сојуз-МС, кое ќе се користи за летови до Месечината. Во 2021 година руската вселенска агенција, „Роскосмос“ ќе го испрати првото вселенско летало на Месечината.

За време на последниот состанок, претставниците на „Роскосмос“ изјавиле дека Русија  ја продолжува лунарната програма. Програмерите планираат да создадат нова горната фаза, со нов систем за термичка заштита, бидејќи без него, уредот нема да биде во можност да се врати во атмосферата на Земјата, Според првичните проценки, трошоците за пренамена на леталото “Сојуз” според лунарната програма би можело да достигне 500 милиони долари.