Во шпанските историски архиви е пронајдено писмо што раскажува за враќањето на Кристофер Колумбо од Америка. Според изворот, писмото до Барселона било испратено до кралот на Шпанија Арагон Фердинанд II од страна на кралот на Португалија, Жоао Втори.

Во него се вели дека Кристофер Колумбо пристигнал на пристаништето во Лисабон откако го преминал Атлантскиот Океан и открил претходно непозна земја. Според директорот на историската архива, Арансас Лафуенте Уриена, ова е првиот официјален доказ дека морепловецот се вратил од патувањето во 1492 година и ја открил Америка.

Експертите ја потврдија автентичноста на писмото и рекоа дека копии на ракописот не постојат.