Ако јадете еднолична храна, голема е веројатноста да страдате од психолошки проблеми. Ова го тврди група израелски научници, кои тврдат дека континуираното конзумирање на иста или слична храна го доведува човекот во состојба на депресија, а предизвикува и други психолошки нарушувања.

Со системска употреба на иста храна, телото не добива корисни супстанции. Тие се неопходни за ефикасно функционирање на нервниот систем и внатрешните органи.

Единствена и нездрава храна влијаела на повеќето луѓе со различни нарушувања поврзани со депресија. Во овој случај, жените кои се на некаква еднолична диета се под постојан ризик од депресија.

“За женската психа, скудното и еднолично јадење е опасно, а жените се повеќе подложни на емоционални нарушувања”, велат истражувачите.

Според авторите, овие луѓе често страдаат од недостиг на витамини, ензими, минерали и други супстанции.