Во потрага по алтернатива за релативно гломазните и незгодни тонометри, научниците од Универзитетот во Торонто предложија технологија за мерење на крвниот притисок од фотографија. Сè што е потребно за мерењето е паметен телефон и апликација развиена од научниците на Универзитетот.

Методот за одредување на крвниот притисок од фотографија се заснова на технологија на трансдермално оптичко сликање (ТВВ). Во суштина, мерењето оди според состојбата на човечката кожа. Со поставување на оптички сензори, може да се одреди интензитетот на црвената светлина што се рефлектира од хемоглобинот.

За креирање на алгоритмот се користени 2-минутни клипови од 1328 луѓе. Сите видеа се снимени со предната камера на iPhone. Мерењата на крвниот притисок се покажаа со точност од 95%. Научниците планираат да ја развијат оваа технологија за мерење на нивото на хемоглобин, холестерол, гликоза во крвта и анализа на други показатели. Главниот проблем со кој се соочуваат програмерите е тешкотијата во одредувањето на притисокот кај луѓе со многу темна или многу бледа боја на кожата.