Последните истражувања за врската помеѓу водата и хормоналниот баланс покажуваат дека дури 1-2% дехидрација може да влијае на основните процеси во телото како апсорпција на хранливите материи и функциите на уринарниот систем, а исто така да доведат до чувство на анксиозност, депресија и стрес .

Водата игра клучна улога во функционирањето на телото. Тоа може да му помогне на телото да се опорави од физичкиот и емоционалниот износ предизвикан од напнат животен стил. Ова се постигнува со миење на кортизолот (хормонот на стресот) од нашите системи, заедно со исфрлање на други токсини. Водата помага исто така во регулирањето на расположението (намалување на анксиозноста, мастеринг на депресијата), бидејќи промовира оптимално функционирање на мозокот и во исто време регулира хормоналната рамнотежа.

Еден начин за брзо подобрување на вашето расположение или смиреност е да се напиете чаша вода. Потребата од течности е индивидуална за секој човек, но за одржување на оптимален воден баланс во телото се препорачуваат барем 8 чаши вода на ден.