Во декември 2016 година, Франција го отвори првиот соларен автопат во светот. Во тоа време, министерот за животна средина рече дека проектот е без преседан. Сепак, радоста не траеше долго, бидејќи 3 години подоцна патот веќе се распаѓа.

Трасата е направена од фотоволтаични панели кои произведуваат електрична енергија за напојување на уличното осветлување во локалниот град. Сепак, извештајот од Глобалниот преглед на градежништвото сега покажува дека проектот, наречен Ватвеј, не успеал. Се појавија пукнатини, а во 2018 година, дел од патот мораше да биде демонтиран поради ризик од абење.

Дури и во најдобар случај, автопатот произведе половина од првично планираната енергија, бидејќи инженерите кои ја дизајнираа инфраструктурата не предвидуваа паѓање лисја од дрвјата на патот. Франција потроши 5,2 милиони долари за километар од автопатот, а проектот беше прогласен за најдолг соларен автопат во светот.