Најсмртоносниот претставник на семејството мачки на Земјата воопшто не е гепардот или лавот, туку извесната африканска црнонога мачка. Последните научни истражувања покажаа дека овој мал предатор со тежина до три килограми во една ноќ може да убие повеќе плен од возрасен леопард за шест месеци.

Според биолозите, мачките со црни нозе имаат забрзан метаболизам и затоа постојано треба да земат храна. За една ноќ, овие мали животни убиваат 10-14 глодари. Така, во просек, мачка од овој вид фаќа жртва на секои 50 минути. Процентот на успешност во ловот им достигнува до 60%, што е трипати поголем од оној кај лавовите.

извор: LiveScience