Колку Фејсбук знае за секој од нас? Какви информации им дава нашиот профил на социјалните медиуми? Шокантниот одговор на ова прашање го најде истражувачката Кејти Худ, откако реши да го отпечати нејзиниот профил на Фејсбук на хартија. Колосалниот број страници – над 10,000 – и описите што ги прочита се огромни.

Како и многу млади, Кејти Гуд имала личен дневник уште од детството. Тој, како и многу други тетратки од нејзиното детство, е полн со секакви спомени од времето меѓу 90-тите и раните 2000-ти. Речениците во него завршиле околу 2004 година. Ова е годината во која се појави Facebook.

Кејти е меѓу првите корисници на мрежата. Тој се приклучува во време кога Марк Цукерберг штотуку го измисли виртуелниот дневник и немал идеја каков успех ќе собере во иднина. Тогаш, страницата е достапна само за студентите. Растејќи со текот на времето, Facebook станува достапен за многу луѓе, се појавуваат нови функции како што се вести, настани и сл. Со секоја публикација, вкус, коментар, учесниците градат сè побогат профил за нивниот личен живот, вкусови, врски и политички верувања.

Јасно е дека Цукерберг и неговиот тим не го дизајнираа Facebook со романтична идеја за тоа како да ги архивираме нашите животи. Тие го дизајнираа за да ги добијат и чуваат нашите лични податоци на социјалната мрежа, тивко претворајќи ги нашите зборови, кликови и слики во податоци што ими помагаат да не бомбардираат со насочени реклами на кои компанијата се потпираат за огромни приходи. И покрај откритијата во последните години дека Facebook им дава податоци на трети лица за своите корисници, компанијата продолжува да ужива во базата на клиенти со повеќе од 2,3 милијарди луѓе.