Еден од најеколошки освестените градови во светот, данската престолнина Копенхаген, е во фаза на планирање на изградба на цел еко-кварт. Меѓународниот тендер за неговиот дизајн го добиле архитектонските компании данските компании Lendager Group и Arstiderne Arkitekter.

Како главен извор на енергија во еко-квартот ќе бидат соларните панели, додека на покривите на куќите ќе има градини и ќе се инсталираат уреди за собирање на дождовницата. Можностите на овие уреди се дизајнирани да обработуваат и до 1,5 милиони литри вода годишно.

Внатрешна декорација на квартот ќе биде изработена од еколошки материјали.

Новиот конференциски центар, органски ресторан и оранжерии каде што луѓето ќе можат да одгледуваат зеленчук, исто така, ќе се градат на територијата на новиот комплекс. Проектот вклучува 37 видови на домување: за млади, семејства и постари лица. Андерс Ландагер, основачот на Lendager Group вели дека задачата на компанијата не е само да се изградат куќи, туку и да се создадат сите неопходни услови за еколошки животен стил.

извор: Dezeen.com