Пештерите се секогаш спектакуларни . Каде и да се. Сепак, во Виетнам постојат некои кои навистина го земат здивот. Причина, високи се како 40-катен облакодер!

За да ги посетите треба да одите во централниот дел на Виетнам, каде што во срцето на провинцијата Quang Binh постојат три од четирите најголеми пештери во светот. Тие се дел од многу долг лавиринт, кој вклучува стотици пештери и многу мали подземни реки и кои – секоја година – откриваат нов агол. Северно од демилитаризираната зона која го делеше Северен Виетнам од Јужен Виетнам од 1954 до 1975 година, бомбардирањето беше интензивно за време на војната. Сиромаштијата беше неконтролирана, а локалното население се бореше да преживее.

Сега, благодарение на овие извонредни пештери, Quang Binh е важна туристичка дестинација. Во него се наоѓа национален парк заштитен од УНЕСКО, со тропска шума и оние подземни тунели кои се протегаат 104 километри, формирајќи еден од најспектакуларните варовни екосистеми на планетата.