Боливискиот министер за здравство Габриела Монтањо изјави дека во земјата е забележана појава на непознат смртоносен вирус. Еден пациент веќе починал од инфекцијата. Двајца лекари се инфицирале и биле хоспитализирани на интензивна нега со поплаки за треска, главоболка и абдоминална болка.

Лекарите, исто така, ја следат состојбата на три лица кои биле во контакт со заболените непосредно пред хоспитализација. Во две јавни болници во Ла Паз се преземени итни санитарно-епидемиолошки и хигиенски мерки за борба против инфекцијата.

Монтањо објави дека тројца меѓународни експерти веќе пристигнале во Ла Паз за да работат со локални експерти за да го одредат видот на вирусот. Анализите од локалните лаборатории утврдиле дека не е денга треска. Примероци биле испратени и до Центарот за контрола на болести и превенција во Атланта, САД.