Виетнамските научници од Универзитетот Хо Ши Мин за природни ресурси и екологија создадоа високотехнолошка инсталација која произведува вода за пиење од воздух.

Како што рече шефот на развојниот тим, професорот Фан Дин Туан, генераторот ја претвора природната влага во атмосферата во чиста вода погодна за пиење и готвење. Според научниците, уредот се базира на ефектот на кондензација при температурни разлики. Воздухот што влегува во системот се лади на 15-20 степени целзиусови, што резултира со формирање на капки на кондензатот, кои внимателно се собираат.

Потоа инсталацијата неколку пати ја чисти акумулираната течност и го збогатува нејзиниот состав со неопходните материи и минерали, претворајќи ја во обична вода за пиење. Практичната работа за создавање на уред, извлекувајќи ја водата од атмосферска влага, виетнамските научници го започнаа во 2016 година. Првиот прототип на уредот можеше да произведе до 10 литри вода дневно, но истовремено трошеше голема количина електрична енергија поради што неговата економска ефикасност беше многу ниска.

Новиот оперативен прототип дава до 200 литри вода дневно. Со типична просечна дневна влажност од 45%, генераторот може да произведе повеќе од 1,5 литри вода на час. Системот е опремен со соларни панели, што може значително да ја намали потрошувачката на енергија за неговото функционирање.

Инсталацијата моментално се тестира во едно од средните училишта во централната виетнамска провинција Нинх Тјуан.