Меѓународната група на научници докажа дека Алцхајмеровата болест може да се пренесе исто како зараза. Текстот е објавен во научното списание „Nature“ и се темели на истражување кое траело 3 години.

Во 2015 година, проучувајќи го мозокот на луѓе кои починале од оваа болест, британските експерти заклучија дека Алцхајмеровата болест може да се пренесе со инфекција на ниво на нервно ткиво. Истражувачите инјектирале бета-амилоиден контаминиран хормон за раст во глувци, а како резултат на тоа, глодарите се заразиле толку од Алцхајмер.

„Сега имаме експериментални докази дека протеините кои предизвикуваат Алцхајмерова болест всушност може да се пренесат од човек на човек. Сé уште не е јасно што точно води до развој на болеста – инјекции на хормон за раст или операција на мозокот, но и двете мора да бидат земени во предвид при лекување на пациентитe“, вели доктор Колинг од Универзитетскиот колеџ во Лондон.

извор: Mir24.tv