Најстрашниот затвор во Англија се отвора за туристи

Најстрашниот затвор во Англија се отвора за туристи

Еден од најстрашните затвори во Европа, англискиот „Somerset’s Shepton Mallet Prison“ ги отвора вратите за туристите. Тесните соби и ѕидовите полни со тајни ќе бидат отворени за посетителите, кои сигурно ќе сакаат да ги слушнат и легендите за духовите за кои се верува...
Стариот затвор во Амстердам ќе стане „зелен комплекс“

Стариот затвор во Амстердам ќе стане „зелен комплекс“

Bijlmerbajes, поранешен затвор во Амстердам, наскоро ќе се претвори зелен центар. Холандската влада ќе искористи мастер план за развој и унапредување на парцелата од 7,5 хектари, во кој влегувва и дел од зградата со површина од 135.000 м2. Дизајниран во соработка со...
Албино орангутанот ќе добие вештачки остров

Албино орангутанот ќе добие вештачки остров

На крајот на април оваа година беше откриен редок примерок на албино орангутан, кому му е неопходна заштита од ловокрадците во Индонезија, кои според организацијата Borneo Orangutan Survival (BOS) во неколку наврати се обиделе да го уловат. Во обид да му обезбедат...
Како ќе изгледа Земјата за 250 милиони години?

Како ќе изгледа Земјата за 250 милиони години?

Нашата планета постојано се поместува, а највидливиот доказ за тоа се нејзините активности кои можеме да ги почувствуваме во вид на земјотреси и вулкани. Според една теорија, целата Земја е поделена на големи тектонски плочи кои постојано се движат. Низ милиони...
Астероид со дијаметар од 40 метри лета кон Земјата

Астероид со дијаметар од 40 метри лета кон Земјата

Астероид, двојно поголем од метеоритот кој падна кај Чељабинск во 2013 година, се движи кон Земјата. Ова го објавија научните опсерватории во Русија, кои го регистрираа патот на астероидот забележан како објект 2012 ТС4. Според научниците, објектот 2012 TC4 се движи...
Најдобрите ролеркостери за 2017-тата

Најдобрите ролеркостери за 2017-тата

Можеби не сте знаеле, но дури и тематските, забавни паркови добиваат награди. Месечникот „Amusement Today“ кој главно располага со информации и вести за забавните паркови во светот и за најлудите возења кои можете да ги доживеете, секоја година ги доделува наградите...
Италијанците ќе отворат забавен парк наменет за храна

Италијанците ќе отворат забавен парк наменет за храна

Кој друг, ако не италијанците? Паркот е опишан како „Disney World за храна“, а кој од вас со нетрпение ќе го очекува отворањето? FICO Eataly World ќе биде тематски парк кој целосно ќе биде посветен на храната. Паркот ќе биде отворен во ноември во Болоња (Италија), а...
Во Канада е измерена температура од 2370 степени!?

Во Канада е измерена температура од 2370 степени!?

2370 степени целзиусови. Ова е просечната температура на површината на Сонцето, која ја открија научниците во една неодамнешна студија. Она што е интересно, е дека истата оваа температура е регистрирана и како највисока температура која некогаш ја имало на нашата...
Страница 1 од 102123...