„Џебно порно“ во Викторијанско време

„Џебно порно“ во Викторијанско време

Дека порнографијата и еротиката не се нешто што се појави во последните неколку децении, говори и фактот за постоењето на првите т.н. „еротски часовници“, кои се појавија за време на Викторијанската ера во Британија. Се чини, не помина многу време од моментот кога...
Смртта на Џонабет остана најголема мистерија на 90-тите

Смртта на Џонабет остана најголема мистерија на 90-тите

Смртта на малата „кралица на убавината“ Џонбет Ремзи во 1996 година, до денеска остана голема мистерија за сите. Од полицијата, семејството, до јавноста. Сомнителни имаше многу, но никој не е обвинет. Малата Џонбет која беше пронајдена во подрумот на семејната куќа од...
Најубиствените поплави во историјата

Најубиствените поплави во историјата

Деновиве светот е во шок од разурнувачката моќ на ураганот Ирма и штетите и жртвите кои ги зеде во еден дел од светот. Поплавите кои се случија во неколку други делови на планетава (па и кај нас минатата година) се само дополнително предупредување дека природата знае...
Вистинскиот Шрек беше кечер

Вистинскиот Шрек беше кечер

Шрек несомнено е еден од најпрепознатливите цртани ликови, но ликот на чудовиштето од истоимениот цртан филм не е измислен, туку целосно автентичен. Вистинскиот Шрек се викал: Морис Тиле и бил кечер. Иако од компанијата „Dreamworks“ одбиваат да го потврдат она за што...
Најспектакуларното бегство преку Берлинскиот ѕид

Најспектакуларното бегство преку Берлинскиот ѕид

По Втората светска војна, се проценува дека 2,5 милиони Источно-Германци избегале во Западна Германија. Источна Германија загуби една шестина од населението, а владата бараше најдобар начин да го спречи трансферот на луѓе од источниот во западниот дел на некогашната...
Печурките кои ја „јадат“ радијацијата во Чернобил

Печурките кои ја „јадат“ радијацијата во Чернобил

Експлозијата на реакторот во Чернобил во 1986 година беше една од најголемите нуклеарни катастрофи во историјата на човештвото. Зрачењето кое се случуваше со години, направи директна штета на клетките и предизвика бројни смртни случаи на луѓето од регионот, но и...
Како теориите на заговор излезе дека се чисти вистини

Како теориите на заговор излезе дека се чисти вистини

Почнаа како теории на заговор, но денеска веќе за нив се знае дека се чиста вистина. Она во што многумина не веруваа и велеа дека се измислици, денеска е потврдено дека всушност имале оправдано сомневање кај поборниците на теории на заговори. Ние донесуваме неколку...
Градот каде за 300 години имало само еден развод

Градот каде за 300 години имало само еден развод

На прв поглед Биертан изгледа како типично провициско гратче, живописно и застанато во минатото на популарната Трансилванија. Во Романија најмногу го познаваат по две работи: прво црквата со девет издигнати борбени кули и второ по тоа што во текот на повеќе од 300...
Страница 1 од 17123...