Мастилата за тетовирање се таложат во лимфните јазли

Мастилата за тетовирање се таложат во лимфните јазли

Пигментите што го сочинуваат мастилото за изработка на тетоважите патуваат внатре во телото во форма на наночестички и стигнуваат до лимфните јазли и остануваат таму долгорочно, понекогаш цел живот. Ова беше откриено во една студија спроведена од научници од Германија...
За 30 години може да останеме без кафе?!

За 30 години може да останеме без кафе?!

Научниците проценуваат дека до 2050 година, климатските промени ќе ги загрозат 88% од плантажите за кафе во Латинска Америка!  Бразил, Колумбија и други земји во регионот кои се водечки извозници на кафето, ќе се соочат со големи проблеми во одржувањето на плантажите,...
Книги кои можат да ви го променат животот

Книги кои можат да ви го променат животот

Постојат книги во кои можат да ве допрат толку длабоко, што можат да остават печат на вашиот личен живот. За денеска одбравме неколку наслови, кои според критичарите, но и според читателите, можат сериозно да ви го променат животот.   Wishcraft: How to Get what...
Која е таинствената Планета 9?

Која е таинствената Планета 9?

Една група научници веруваат дека на надворешните рабови на Сончевиот систем постои таинствена планета наречена Планетата 9. Минатата година беше објавена и посебна студија која ја поддржува оваа теорија, меѓутоа, додека се чека на нејзина научна потврда,...
Средствата за плакнење на устата доведуваат до срцеви заболувања

Средствата за плакнење на устата доведуваат до срцеви заболувања

Кардиолозите од американскиот Институт во Тексас по повеќе реализирани студии и експерименти потврдиле дека нивната теорија за штетноста од користењето на средствата за плакнење на устата и забите е точна. Научниците велат дека тестовите направени во последните...
Речиси сите „тролови“ на интернет се мажи!

Речиси сите „тролови“ на интернет се мажи!

Ова го покажа последната студија изработена од британските психолози, кои велат дека „посилниот пол“ е многу повеќе наклонет кон нарцизам, затоа што пати од привлекување на внимание на другите луѓе, што адекватно на тоа му предизвикува задоволство. „Во последните...
Морската сол е загадена со пластика

Морската сол е загадена со пластика

Морската сол собрана од океаните е загадена со пластика. Научниците откриле траги од пластика во производи кои што се продаваат во Кина, САД и Европа и се ставени во базата за истражување. Честичките пластика се од пластичниот отпад кој се трупа во океаните. Истата се...
Како бебињата го гледаат светот во првата година од раѓањето

Како бебињата го гледаат светот во првата година од раѓањето

Децата по раѓањето не гледаат многу, разликуваат само светло и темно, а се некако им е како низ магла. Видот им е црно-бел, а за да добијат на боја и бистрина, потребни се месеци. Имено, оптичките нерви кај штотуку родени бебиња не се во потполност формирани. И на...
Страница 3 од 130« Прва...234...