Најдобриот ентериер за 2017 година го има продавница за мебел

Најдобриот ентериер за 2017 година го има продавница за мебел

Неверојатно футуристичката продавница за мебел во Сингапур ја освои наградата за најдобар ентериер во 2017 година на светските награди кои беа доделени оваа недела. Станува збор за продавница дизајнирана од Produce Workshop од Сингапур, а специјално изработена за...
Видео игрите го намалуваат ризикот од деменција

Видео игрите го намалуваат ризикот од деменција

Постарите луѓе кои редовно играат видео игри имаат 30% помала веројатност да развијат деменција, според една студија на американските научници. Според нив, компјутерските игри го стимулираат мозокот и го забрзуваат нашиот одговор кон визуелниот стимул. Студијата...
Дали ја познаваме нашата планета?

Дали ја познаваме нашата планета?

Бидејќи многумина од нас мислат дека знаат речиси се за животот и за нашата планета, добро е да се потсетиме на некои работи кои веројатно малкумина вас ги сретнале, а треба да се познаваат. Не случајно некои научници се шегуваат дека луѓето знаат помалку за нашата...
Пративме порака до вонземјани, чекаме одговор до 2042 година

Пративме порака до вонземјани, чекаме одговор до 2042 година

Истражувачите од организацијата „METI International“ испратија сигнал во насока кон Luyten’s Star со надеж дека ќе добиеме одговор од вонземски суштества најрано во 2042 година. Толку време е потребно за пристигнување на сигналот до ѕвездата и за враќање на...
Кафе на празен стомак – не!

Кафе на празен стомак – не!

Кафето никогаш не го пијте на празен стомак. Она што за многумина е ритуал, очигледно не е баш најздраво. Последната студија објавена од американски научници, покажа дека кафето и празниот желудник не одат заедно. Адам Симон, лекар кој долги години ги проучува...
Хакери ги преземаат енергетските системи низ цел свет

Хакери ги преземаат енергетските системи низ цел свет

Американска консалтинг компанија за интернет безбедност „Symantec“ предупреди дека неодамнешните сајбер напади има дадоа директен пристап на хакерите до електричната мрежа, што во некој следен период може да биде искористено за целосно исклучување на енерго-системот...
Американски лекари менуваат ДНК кај пациент со ретка болест

Американски лекари менуваат ДНК кај пациент со ретка болест

Тим од американски научници се обидел да ја модифицира ДНК-та на пациент, во обид да го спаси од ретка болест. Тоа е единствен ваков експеримент спроведен досега во светската медицина, каде што американските експерти се обидоа постојано да ја сменат ДНК-та на човекот...
Мурмурација – танц и мистерија на небото

Мурмурација – танц и мистерија на небото

Мурмурацијата е фасцинантна за око и се уште необјаснива за научниците. Стотици, па дури и илјадници птици летат и се вртат наоколу на небото, формирајќи феноменални природни облици кои треба да имаме среќа да ги забележиме и доживееме. Ова небесно танцување на...
Страница 2 од 99123...